Píndoles Virtuals de la UOM 2020-21

 Què són les píndoles virtuals de la UOM? 

Decobreix les píndoles virtuals 2020-21


Maig. Parelles mítiques del cinema

Ja sigui per amor en la vida real, per amistat, per química, per la resposta del públic o per tot plegat, són moltes les actrius i actors que semblen tenir una parella assignada. Alguns d'ells només compartiren tres o quatre pel·lícules, d'altres superaren la dotzena de col·laboracions però la major part ens van frer creure en l'amor que, en alguns casos, fou real, en altres només hi havia amistat i en algunes ocasions fins i tot despreci.

El que ens importa en aquest cas és que el cinema també està fet de parelles i aquest mes els volem dedicar el cicle. Hem seleccionat quatre pel·lícules dels anys 50 i 60 que segur disfrutareu.

Compartim amb vosaltres un enllaç amb el programa Las mañanas de RTVE "Pasiones de cine: Las grandes hitorias de amor del Hollywood clàsico"

Pasiones de cine

 Píndola 4: La dama de Shangai (1947)

Thriller estadounidenc dirigit per Orson Welles l'any 1947 i protagonitzat per ell mateix, Rita Hayworth, Everett Sloane i Glenn Anders. Es tracta d'una adaptació de la novel·la de Sherwood King, The Lady of Shanghai on trobam intriga, amor, cercles viciats de gent milionària, idealisme i judicis.

Quan es va rodar la pel·lícula la relació entre Rita Hayworth i Orson Welles estava molt deteriorada, de fet va ser quan van iniciar el procediment de divorci.

Us recomano que llegiu el següent article sobre la relació entre els dos protagonistes

Què proposa George a Michael a canvi de 5 mil dòlars?, què pretén i quin és resultat?

Ficha tècnica

La dama de Shangai

Recordau que teniu fins divendres dia 28 per enviar-nos la vostra resposta!

 Píndola 3: Paris Blues (1961)

Pel·lícula de l'any 1961 dirigida per Marin Ritt i protagonitzada per Paul Newman, Joane Woodward i Sidney Poitier.

Ens trobam davant un film d'amor, en una ciutat romàntica, amb escenaris naturals mítics, el París dels anys 50-60, que es convertí en lloc d'exili per a molts músics de jazz. Martin Ritt aconsegueix en aquesta pel·lícula reflexar a la perfecció l'ambient d'aquella època, Paris es convertí en refugi d'artistes atormentats i melancòlics que s'hi instal·laren i desenvoluparen les seves creacions guiats per l'ambient bohemi.

Paul Newman i Joane Woodward es conegueren l'any 1952 i estigueren plegats fins a la mort de l'actor l'any 2008, podeu llegir l'article publicat per la revista Elle "La gran historia de amor de Paul Newman y Joane Woodward" per conneixer un poc més com va ser la seva relació i les seves carreres cinematogràfiques. Article

Quina és la opinió del Sr. Bernard soble la peça que ha composat Ram Bowen?

Ficha tècnica

Paris blues

Recordau que teniu fins divendres dia 21 per enviar-nos la vostra resposta!

 Píndola 2: Qui té por a Virginia Woolf? (1966)

Aquesta pel·lícula s'estrenà l'any 1966, dirigida per Mike Nichols i protagonitzada per Elizabeth Taylor i Richard Burton. Es tracta d'una adaptació de l'obra teatral del mateix títol d'Edward Albee. Aquest film guanyà cinc dels vuit premis Oscar als quals fou nominada, es tracta d'una reflexió sobre la vida, l'amor, el desamor, la mentida,...

El títol fa referència a l'escriptora Virginia Woolf i al seu llinatge, que s'utilitza com una paròdia de la cançó who's afraid of the big bad wolf? (¿Quién le teme al lobo feroz?)

El quant a la nostra parella protagonista us recomano que llegiu el següent article on es detalla com fou la relació entre Elizabeth Taylor i Richard Burton. Article

Ens podeu explicar què passa amb el fill de George i Martha?, què representa?

Ficha tècnica

Qui té por a Virginia Woolf?

Recordau que teniu fins divendres dia 14 per enviar-nos la vostra resposta!

 Píndola 1: La fortuna de ser dona (1955)

La Fortuna di essere donna és una producció de l'any 1956, dirigida per Alessandro Blasetti i protagonitzada per Sophia Loren, Marcello Mastroianni i Charles Boyer. Ens trobam davant d'una comèdia dramàtica que ens parla sobre l'ambició profesional.

Mastroianni y Sophia Loren rodaren plegats 13 pel·lícules, malgrat que la premsa insistí en veure una història d'amor en la seva relació, la realitat és que sempre foren mol bons amics.

Què hauria de fer Antonietta per que la contractin a casa de la senyora Fontanisi?

Fitxa Tècnica

La Fortuna de ser dona

Recordau que teniu fins divendres dia 7 per enviar-nos la vostra resposta.

 Abril. Cicle dedicat al director Billy Willder

Samuel Wilder, més conegut com a Billy Wilder va néixer l'any 1906 a la ciutat de Sucha, una zona de Polònia que llavors formava part de l'Imperi austrohongarès, la familia es traslladà a Viena pocs anys després, així que Wilder va passar la seva infància i la seva joventut a Austria.

En acabar els estudis secundaris, començà a estudiar Dret a la Universitat de Viena, però abandonà la carrera per començar a fer feina com a redactor i reporter a Berlín on es traslladà l'any 1926. El 1929 va començar a treballar per a la UFA, la creixent indústria cinematogràfica alemanya, gràcies a la qual va conèixer els grans directors del moment.

La pujada al poder de Hitler obligà a Wilder, a causa de la seva procedència jueva, a fugir del país, es traslladà als Estats Units després d'una breu estada a França.

Els Estats Units desenvolupà la seva carrera com a guionista col·laborant amb el director Ernst Lubitsch qui es convertí en l'autor més influent en la carrera de Billy Wilder.

No fou fins a l'any 1942 que Willder debutà a Hollywood com a director amb la comèdia El Major i la Menor.

Us convidam a veure el següent documental sobre la seva vida i obra.

Billy Wilder, biografia

 Píndola 4: Aquí un amic!

Comèdia dirigida per Wilder l'any 1981 i protagonitzada per Jack Lemmon i Walter Mathaw. Ens trobam davant el darrer film del director, remake de la pel·lícula francesa dirigida per Edouard Molinaro El Embrollón que es basa en l'obra de teatre homònima de Francis Veber.

Malgrat que els crítics no la consideren com una de les obres mestres de Wilder, sí que destaquen  la interpretació dels dos protagonistes i la gran habilitat de Wilder a l'hora de dirigir comèdia.

Lemmon i Mathaw fan una magnífica interpretació d'uns papers que ja havien interpretat de manera similar en altres pel·lícules, el dèbil i el fort, el cínic i la bona persona,... Són rols als quals estaven molt acostumats.

Ens podeu dir quins són els orígens de Trabuco i com li explica a Víctor quin és el seu ofici?

Fitxa Tècnica

Aquí un amic

 

Recordau que teniu fins divendres dia 30 per enviar-nos la vostra resposta.

Resposta:En Trabucco, nascut a Detroit, és fill de mare turca i pare brasiler. Laboralment es dedica a fer feina en control de "bitxarracos"(formigues, cuques, termites, etc), els pulvertiza, enverina o els dispara.

 Píndola 3: Irma la dolça

Dirigida per Billy Wilder i protagonitzada per Shirley MacLaine i Jach Lemmon l'any 1963 és un dels films amb més èxit de taquilla del director, guanyà l'Osca a la millor banda sonora. La pel·lícula està basada en un exitós musical francès estrenat l'any 1956, amb llibret d'Alexandre Breffort i música de Marguerite Monnot.


El tema d'un expolicia que s'enamora d'una prostituta i després es converteix en el seu gelós proxeneta no semblava un material adequat per a una comèdia, no obstant això Wilder i Diamon, ho aconsegueixen un cop més. La idea del director no era jutjar les prostitutes ni tampoc ridiculitzar-les, la seva intenció fou utilitzar-les com a instrument per jutjar la doble moral i la hipocresia de la qual n'eren víctimes convertint els personatges en caricatures.

Curiositat: Com en el cas de la pel·lícula de la setmana passada Wilder pretenia comptar amb Marilyn Monroe com a protagonista, però l'actriu llegí en un diari uns comentaris de Wilder referents a la seva dificultat per recordar els diàlegs i decidí donar per acabada la seva relació personal i laboral.

Ens podeu dir què és el PCHPA i com arriba en Néstor a convertir-se en president?


Fitxa Tècnica

Irma la dolça

Recordau que teniu fins divendres dia 23 per enviar-nos la vostra resposta.

Resposta: PCHPA vol dir Protectora de Xulos de París Associats. Per tal que la Irma no hagi de fer el carrer i estar amb altres homes Néstor es fa passar per un ric lord anglès que li paga una quantitat molt considerable dos cops la setmana amb la condició que només estigui amb ell. Després de la primera cita Irma es reuneix amb Néstor al bar i li entrega els diners davant tothom (diners que li ha deixat el taberner). Els xulos admirats decideixen anomenar-lo president de la PCHPA. Després de la celebració Néstor aviat se n'adonarà que no li surt tan rendible com pensava i haurà de pensar com sortir d'aquesta situació.

Hi ha hagut un error a l'hora de copiar l'enllaç al documental sobre la vida de Billy Wilder, ja podeu veure el correcte!!!


 Píndola 2: Besa'm, ximple

Comèdia de l'any 1964, protagonitzada per Kim Novak, Dean Martin, Ray Walston i Felicia Farr, el guió es basa en l'obra de teatre L'ora della fantasía d'Anna Bonacci

Ens trobam davant una crítica  i irreverent revisió del somni americà on Willder i el seu habitual col·laborador I.A.L. Diamond ens ofereixes un cop més una classe magistral sobre com crear una comèdia.

En el seu moment el film fou molt criticat pel seu alt contingut eròtic i perseguit per part del sector més reaccionari de la societat estatunidenca. Cal destacar la seva fotografia i els diàlegs memorables, la pel·lícula tracta temes com l'esperit creatiu, la fama, el món de l'espectacle, la ruptura d'estereotips i els conflictes sentimentals, especialment la gelosia.

Curiositat: Inicialment Willder havia pensat en Marilyn Monroe per interpretar el paper femení protagonista, però a causa de la seva mort va optar finalment per Kim Novak.

Ens podeu dir què és un sofà d'amor?

Fitxa Tècnica

Besa'm ximple

 

Recordau que teniu fins divendres dia 16 per enviar-nos la vostra resposta

Resposta: Un sofà d'amor és un moble en forma de triangle d'època victoriana format per tres butaques que utilitzaven els enamorats per festejar, dos dels seients eren per la parella i l'altre per la carabina.

Hi ha hagut un error a l'hora de copiar l'enllaç al documental sobre la vida de Billy Wilder, ja podeu veure el correcte!!!

 

 Píndola 1: Ariane

Ariane s'estrenà l'any 1957, està basada en la novel·la Ariane de Claude anet i protagonitzada per Gary Cooper, Audrey Hepburn i Maurice Chevalier. Ha estat considerada pels crítics con un clàssic-modern que enlaira la figura de Billy Willder com a guionista i director. Sembla que aquest film no fou un gran èxit de taquilla i va ser etiquetada com una comèdia menor. Altres crítics, en canvi, la consideren com una de les més belles i intel·ligents comèdies romàntiques.

La pel·lícula fou un fracàs de públic donat que els espectadors americans consideraren que Gay Cooper, que en aquells moments tenia 56 anys, era massa gran per tenir un Affaire amb Audrey Hepburn que en tenia 27, aquest fou el motiu pel qual l'actor Gary Grant rebutjà interpretar el paper protagonista. Al final del film original els dos amants feien l'amor, però s'hagué de canviar amb motiu de les protestes de la Legió Catòlica de la Decència.

Ens sabeu dir quin és el lema del Sr. Flanagan envers les seves relacions amb les dones?

Fitxa tècnica

Ariane

Recordau que teniu fins divendres dia 9 d'abril per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Estima i fuig, així ningú es fa mal i sempre es troba un amor nou! aquest és el lema del Sr. Flanagan.

 Us inform que durant les vacances de Setmana Santa continuarem amb les píndoles!!!!

 Març. Cicle dedicat al neorealisme italià

A la seva sèrie documental sobre el cinema italià, Martin Scorsese defineix el neorealisme com el moviment que es produí en el cinema d'Italia durant la postguerra que aporta nous llenguatges, noves formes de producció i també noves relacions entre l'autor i la societat.

El crític de cinema italià Unberto Barbaro definí el terme neorealisme com un retorn a la realitat de la vida quotidiana dels inicis del cinema. Fou el primer moviment cinematogràfic renovador de les cinematografies europees de la postguerra. Després vindrien la "nouvelle vague" francesa, el "free cinema" britànic i les noves cinematografies de països com Alemània o Polònia, incloent-hi el cinema espanyol dels anys 60

Als inicis de la Segona Guerra Mundial el cinema italià s'havia desenvolupat de manera important, Mussolini utilitzava aquest fet per fer propaganda política. Creà una escola de cinema, construí els estudis Cinecittá i creà la revista "Cinema" que dirigia el seu fill i de la qual finalment acabarien formant part com a redactors gran nombre d'antifeixistes, socialistes i comunistes que escriurien i dirigirien alguns dels millors films del neorealisme.

Aquesta potent indústria cinematogràfica desapareixerà pràcticament a la Itàlia de la postguerra, enfront al cinema grandiloqüent amb grans decorats que tant agradaven a Mussonlini, el neorealisme opta per la simplicitat, amb la càmara fora dels platós, rodant la vida quotidiana i en moltes ocasions amb actors no professionals.

Us oferim en aquest cicle quatre pel·lícules dirigides per quatre dels grans directors representants del moviment neorealita.

 Píndola 4: La Strada

Federico Fellini dirigí La Strada l'any 1954, protagonitzada per Anthony Quinn i Giulietta Masina l'any 1957 fou candidata a l'Oscar a la categoria de millor guió i guanyà el premi a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

La Strada fou la quarta pel·lícula rodada per Fellini i per molts crítics és considerada com la seva obra més representativa del neorealisme, no obstant això, Fellini introdueix elements artístics i poètics donant als personatges les característiques típiques dels seus films, ens trobam davant personatges estrambòtics, patètics, dolços, amargats que dotaren  d'un estil molt personal a les seves pel·lícules.

Curiositat: Per aconseguir el públic del circ Giagietto Giacosi, el regidor de la Pel·lícula, hagué de convèncer el capellà de la localitat on rodaven per tal d'avançar la festa patronal al 8 d'abril i així aconseguir quatre mil persones sense haver de pagar.

Ens podeu dir què fan Zampano i Gelsomina quan arriben a Roma i quines són les condicions que els imposa el Sr. Giraffa?

Fitxa tècnica

La Strada

Recordau que teniu fins divendres dia 2 d'abril per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: En arribar a Roma els nostres protagonistes es dirigeixen al circ del Sr. Giraffa per demanar-li feina, acorden que podran actuar sota la carpa però només cobraran el que el públic els vulgui donar.

 Us inform que durant les vacances de Setmana Santa continuarem amb les píndoles!!!!

 Píndola 3: La Terra tremola

Us oferim una altra de les obres representatives del neorealisme dirigida per Luchino Visconti l'any 1948, s'inspira vagament en una novel·la de Giovanni Verga I Malavoglia de l'any 1881. La pel·lícula parla sobre les vicissituds d'una comunitat de pescadors sicilians. El film va ser rodat gairebé amb un esbós de guió i sense cap actor professional, movent-se entre el documentalisme i la ficció. El seu resultat conté la força de la veritat, constatant una realitat poc favorable però sense tancar les portes a l'esperança.

Ens trobam davant d'una pel·lícula polèmica en la qual Visconti denuncia obertament les condicions socials de les classes més desafavorides, es tracta gairebé d'un documental, d'imatges esplèndides, però de comprensió difícil a conseqüència de la utilització del més pur dialecte sicilià (precisament el dels pescadors d'Aci Trezza, a prop de Catània).

Què proposa Ntoni a la seva familia per alliberar-se dels intermediaris i fer feina per a ells mateixos?

Fitxa tècnica

La Terra tremola

Recordau que teniu fins divendres dia 26 de març per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Ntoni, fart de la precarietat laboral en la qual viuen ell i la seva família, els proposa fer feina per a ells mateixos sense intermediaris, per aconseguir-ho han d'hipotecar la casa per poder comprar una barca de pesca, les dones de la família es dedicaran a salar el peix que després vendran sense intermediaris.

 

 Píndola 2: L'Enllustrador

Sciuscià és una pel·lícula italiana dirigida per Vittorio De Sica i estrenada l'any 1946. Guanyadora de l'Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa, 1947, i nominada al Millor Guió Original.

De Sica, havia rodat altres pel·lícules baix l'estricte control de l'estat feixista, no obstant això, al seu primer film, després de la guerra, adoptà gairebé totes les característiques de l'estil neorealista.

L'Enllustrador és una reflexe de la Itàlia de postguerra, una població afamegada i trista, a les seves pel·lícules es descriu la vida de la seva gent en blan i negre utilitzant exteriors reals on ens mostra la delinqüència real, les miserables condicions de vida, l'abandonament dels nins i la dura situació de les dones.

El títol en italià, "Sciuscià" és la deformació en llengua napolitana del terme en anglès "Shoes shine" que indica Enllustrador. Aquest terme nasqué després de la II Guerra Mundial durant el període d'ocupació nord americana, per referir-se als nens del carrer que, a canvi d'uns dòlars, cigarrets, xocolata, etc., es dedicaven a rentar les sabates dels militars ianquis.

Ens podeu dir com aconsegueix la policia fer que Pasquale els digui els noms dels delinqüents que van cometre el robatori a ca la pitonissa? Quines són les conseqüències?

Fitxa tècnica

L'Enllustrador

Recordau que teniu fins dimecres dia 24  de març per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: La policia fa creure a Pasquale que estan apallissant el seu amic Giuseppe per fer-lo confessar i, per evitar el sofriment del seu amic, Pasquale finalment confessa que l'autor del robatori és el germà de Giuseppe. Com a conseqüència els dos amics s'enemisten. Pasquale és considerat com un xivat a dins el reformatori i haurà de pagar les conseqüències. A partir d'aquest moment es van succeint una sèrie de desgraciades circumstàncies que ens condueixen cap a un dramàtic final amb la mort de Giuseppe.

 Píndola 1 : Roma, ciutat oberta

Aquesta pel·lícula rodada l'any 1945 i dirigida per Roberto Rossellini és considerada com l'obra que inaugura el neorealisme italià.

Protagonitzada per Anna Magnani i Aldo Fabrizi ens sitúa a la ciutat de Roma durant l'ocupació nazi l'any 1944.

El Film mostra la lluita clandestina d’una sèrie d’habitants de Roma contra les forces d’ocupació nazis que controlaven el país entre 1943 i 1945.

Els herois anònims que apareixen a la pel·lícula representen la unitat antifeixista, ja que dins ells trobem homes i dones, joves, vells i fins i tot infants. Especialment significatiu és el fet que els comunistes lluiten aliats amb un capellà catòlic.

Es representen els combats als carrers, el sabotatge i les tècniques brutes de la policia aliada en gran mesura amb els nazis contra la resistència partisana que compta amb el suport popular. Aquests elements juntament amb una forma innovadora de representar la realitat per a l’època converteixen la pel·lícula en la primera obra mestra del neorealisme italià.

Sabríeu dir quin és el nom vertader de l'enginyer Giorgio Manfredi i de quina organització és dirigent?

Fitxa tècnica

Roma, ciutat oberta

Recordau que teniu fins divendres dia 12 de març per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: El vertader nom de Giorgio Manfredi és Luigi Ferrari i és un dels dirigents de la Junta Militar del Comitè d'Alliberament Nacional.

 

 Febrer. Cicle dedicat als grans compositors de música clàssica

Gairebé tots els grans compositors foren personatges molt influents en la seva època i, per aquest motiu s'ha pogut conservar gran quantitat d'informació sobre ells, escrita per ells mateixos o pel seu cercle més proper. Aquest fet ha permès que s'hagin escrit gran quantitat de llibres sobre les seves vides i les seves obres.

Per descomptat el cinema també ha fet la seva aportació i, malgrat que no ha sigut tan prolífic com la literatura, ens ha deixat un bon grapat de pel·lícules sobre compositors clàssics.

Algunes d'aquestes pel·lícules es centren en la vida dels autors, en altres casos es converteixen en personatges que complementen la seva història, sigui com sigui el guió, és una molt bona manera d'apropar-nos a l'època en què vivien.

 

 Píndola 4: The music Lovers

La darrera pel·lícula d'aquest cicle que us oferim fou dirigida per Ken Rusell, estrenada el desembre de 1970 al Regne Unit i protagonitzada per Richard Chamberlain i Glenda Jachson.

El film recull l'obra del compositor Tchaikowsky, que mitjançant reconstruccions oníriques i fantasies de la seva ment ens mostra la manera de combratre les seves pors mitjançant la música.

Ens podeu dir quina proposta fa madame Von Meck al director del conservatori el Sr. Nilolai Rubenstein envers a Tchaikosky?

Fitxa tècnica

The music lovers

Recordau que teniu fins divendres dia 5 de març per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Madame Von Meck, després d'escoltar Tchaikosky interpretar el concert per a piano núm. 1 demana al Sr. Rubenstein que  traslladi una proposta al compositor. Li ofereix una assignació econòmica i un lloc on viure a canvi que es dediqui exclusivament a compondre. Fa també una donació al conservatori en compensació perque deixi d'ensenyar.

 

 Píndola 3: Copiant Beethowen

Us oferim aquesta setmana un drama històric de l'any 2006 dirigit per la directora polonesa Agnieszka Holland i centrat en els últims anys de la vida de Ludwig van Beethoven.

La pel·lícula està protagonitzada per Ed Harris i Diane Kruger, i presenta una història fictícia sobre la relació de Beethoven amb la seva copista, Anna Holtz.

Va ser nominada als Premis Goya com a millor pel·lícula europea, fou guanyadora del Premi del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics a la millor pel·lícula de 2006 al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i nominada a la coquilla d'or a la millor pel·lícula.

El personatge d'Anna Holtz interpretat per Diane Kruguer és fictici, però representa molt bé el difícil paper de les dones en el món de l'art en aquella època, aquest fet queda reflectit perfectament a la magnífica escena on Anna Holtz, en segon plànol, va indicant Beethoven com ha de dirigir l'orquestra, a causa de la seva sordera, el dia de l'estrena de la Novena Simfonia.

Curiositat: La música que escoltam a la pel·lícula pertany a una gravació de l'any 1996 de la discogràfica Decca, malgrat això, l'orquestra i el cor de Kecskemet interpretaren en directe algunes parts per acompanyar el so gravat.

A què es dedica Martin Bauer, l'amic de l'Ana i quin projecte té en marxa? Quin n'és el resultat final?

Fitxa tècnica

Copiant Beethowen

Recordau que teniu fins divendres dia 26 de febrer per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Martin Bauer és enginyer de l'Institut Politècnic de Viena que projecta la construcció d'un pont per presentar al concurs convocat per l'Arxiduc. El dia que s'exposen les maquetes davant els membres del  jurat Bethowen es presenta i, afirmant que es tracta d'una obra sense vida ni ànima li destroça la maqueta davant els presents al·legant que li fa un favor.

 

 Píndola 2: Amadeus

Pel·lícula dirigida l'any 1984 per Milos Forman basada en una obra de teatre escrita per Peter Shaffer que s'inspirà en  les vides dels compositors Wolfgang Amadeus Mozart i Antonio Salieri.

El drama és contat des del punt de vista de Salieri, com una confessió d'un pobre suïcida que ha perdut el cap a un jove capellà, en un manicomi de Viena. El film es pren moltes llicències amb la veritat història, entre d'altres la presumpció que fou Salieri qui va enverinar Mozart, així i tot aquestes llicències ens ofereixen una de les millors escenes de la pel·lícula, aquella en la qual Mozart, en el seu llit de mort dicta les notes del seu Requiem al seu mortal enemic.

Amadeus rebé 40 premis, entre ells 8 Premis Oscar, 4 BAFTA, 4 Globus d'Or i un Premi del Sindicat de Directors.

Ens podeu dir com sorgeix la idea de compondre La flauta màgica i qui li fa l'encàrrec a Mozart?

Fitxa tècnica

Amadeus

Recordau que teniu fins divendres dia 19 de febrer per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: L'empresari teatral i amic de Mozart Emanuel Schikeneder proposa al compositor, en un moment de crisi personal i econòmica, la composició d'una òpera bufa que arribi al públic popular  que gaudeix dels espectacles amb efectes especials, personatges estrambòtics i cançons aferradisses.


 Píndola 1: El meu nom és Bach

 El film narra la trobada el 7 de maig de 1747 a Potsdam entre el compositor Johann Sebastian Bach amb el rei de Prússia Frederic II en el transcurs de la qual aquest hauria imaginat el tema de l'Ofrena musical

Aquesta trobada és un fet testificat pels diaris de l'època i recordat pel mateix Fréderic II i pels fills de Bach

L'any 2004 aquest film va ser guardonat amb el Premi del cinema suís en la categoria de millor film i millor actor Gilles Tschudi i una nominació  en la categoria millor segon paper per a Anatole Taubman.

Ens podeu dir en quin moment ofereix Bach una primera versió de la composició inspirada en la melodia del rei Frederic i el motiu pel qual aquest s'enfada?

Fitxa tècnica

El meu nom és Bach

Recordau que teniu fins divendres dia 12 de febrer per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Frederic II proposa a Bach el repte d'improvisar una fuga a 6 veus a partir d'una peça que el rei ha composat. En un primer moment Bach es nega.

Poc temps després Bach convida el rei a un concert d'òrgan on li ofereix una versió de la seva composició, quan li demana que l'acompanyi amb la faluta i veu que no el pot seguir, Frederic II es sent ridiculitzat i s'enfada.

 

 Gener. Cicle dedicat a la figura de Charles Chaplin

 Píndola 4: El Gran Dictador

Aquesta pel·lícula s'estrenà l'any 1940, en Chaplin n'escriví el guió, la dirigí i la protagonitzà. En aquells moments era l'únic a Hollywood que seguia fent pel·lícules mudes quan el sò ja s'havia implantat definitivament i aquesta fou la seva primera pel·lícula sonora.

L'obra és una condemna del nacisme, del feixisme, de l'antisemitisme i de les dictadures en general. En el moment de la seva estrena els Estats Units encara no havien entrat en la II Guerra Mundial.

Els crítics moderns han considerat El Gran Dictador com un film històricament significatiu i com una important obra satírica on Chaplin interpreta dos papers, el Charlot de sempre que és el jueu perseguit, barber amnèsic des de la guerra del 14, i el Hynkel (nom que posa al Führer) La pel·lícula fou nominada a 5 premis Oscar.

Curiositat: Chaplin havia nascut curiosament 4 dies abans que Hitler. El que segurament el cineasta ignorava és que Hitler era un gran admirador de l'artista, considerant-lo com un dels millors actors del món. Clar que això fou fins que descobrí que era jueu ... i fins que arribà El Gran Dictador!

Ens podeu dir quins quatre motius enumera Her Garbitsch a Her Hynkel pels qual s'ha hagut incrementat el pressupost per a camps de concentració per als disidents jueus?

Fitxa tècnica

El gran dictador

Recordau que teniu fins divendres dia 5 de febrer per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Her Garbitsch informa Her Hynkel que s'ha incrementat el número de dissidents jueus que protesten per l'horari de treball, la rebaixa dels salaris, els aliments sintètics i la qualitat del serradís en el pa (malgrat que prové de les millors fustes!) Aquests motius fan que els camps de concentració cada cop estiguin més plens de disidents que protesten i per això s'ha d'incrementar el pressupost.

 

 Píndola 3: Temps Moderns

Aquesta pel·lícula fou escrita, dirigida i protagonitzada per Charles Chaplin l'any 1936. Aquest film és un reflex de les dures condicions laborals d'un treballador de classe obrera durant la Gran Depressió provocades per la industrialització i la producció en cadena.

Alguns especialistes consideren que el caire futurista d'algunes escenes és influència directa de la pel·lícula Metrópolis dirigida per Fritz Lang.

Temps Moderns és una mescla entre el cinema mut i el sonor, de vegades ha estat considerada com la darrera pel·lícula muda de la història, s'hi van utilitzar efectes auditius com música, cantants, veus radiofòniques i es va sonoritzar l'activitat de les màquines.

Curiositat: Es la primera pel·lícula on poder escoltar la veu de Chaplin. En Charlot canta una versió de la cançó de Léo Daniderff, Je cherche après Titine, però en una llengua inexistent coneguda amb el nom de Charabia, els seus sons són una mescla de francès, italià, alemany, rus i anglès.

Per quin motiu és indultat Charlot i aconsegueix així sortir de la presó la primera vegada?

Fitxa tècnica

Temps Moderns

Recordau que teniu fins divendres dia 28 de gener per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: En Charlot aconsegueix avortar un motí que s'ha produït a dins la presó encoratjat per la cocaïna que ha consumit per error al menjador confonent-la amb sal. Per aquest motiu és indultat i surt de la presó amb una carta de recomanació  que li facilitarà trobar feina.

 

 Píndola 2: La quimera de l'or

En més d'una ocasió, Charles Chaplin, va afirmar que li agradaría ser recordat per la pel·lícula La quimera de l'or. El film, una comèdia muda estrenada el 1925 ireestrenada el 1942 amb una narració en off de Chaplin i un acompanyament musical que va ser nominat a l'Oscar a la millor banda sonora, composta per Max Terr, situa la història a principis del segle XX i narra les peripècies d'un cercador d'or que arriba a Alaska per fer fortuna.

Fou considerada per la crítica especialitzada com una de les obres mestres de Chaplin.

Curiositat: Una de les escenes més famoses de la pel·lícula és quan Charlot es menja la seva pròpia bota. L'actor i director era tan perfeccionista que li haguéren de fer 20 botes de regalim per rodar l'escena. Tardà tres dies en rodar  aquesta seqüència, això provocà que el propi Chaplin tingués alguns problemes digestius, sembla que el regalim te propietats laxants.

En podeu dir quan es tornen a veure en Charlot i na Georgia després del seu primer encontre a la sala de ball Monte Carlo i què troba ella amagat devall un coixí?

Fitxa tècnica

La Quimera de l'Or

Recordau que teniu fins divendres dia 22 de gener per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: El Charlot i na Georgina es tornen a veure quan ella amb unes amigues arriben a la cabana de Hank Curtis on es troba Charlot, quan ell surt a cercar llenya na Georgina troba devall el coixí del seu llit una fotografia seva espenyada i la rosa que ella li va donar al ball.

  Píndola 1: L'Immigrant

L'Immigrant és un curtmetratge mut dirigit, produït i interpretat per Charles Chaplin que s'estrenà l'any 1917.

El director tracta amb humor el drama de la immigració que a principis del S. XX dugué a molts europeus a intentar tirar endavant en altres països on hagueren de subsistir i passar per moltes calamitats.

Es molt significativa l'escena en què, just arribant als Estats Units, amb l'estàtua de la Llibertat de fons, els contenen amb una corda per accedir a terra. Es tracta de subtils metàfores que per desgràcia estan més d'actualitat que mai.

Ens podeu dir com aconsegueix finalment Charlot pagar el compte del restaurant?

Fitxa tècnica

L'Immigrant

Recordau que teniu fins divendres dia 15 de gener per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Finalment Chaplin aconsegueix pagar el compte amb la propina que deixa l'artista que es seu amb ells a la taula.

 

 Gener. Cicle dedicat a la figura de Charles Chaplin

El mes de gener dedicarem les píndoles virtuals a la figura de Charles Chaplin, nascut a Londres l'any 1889.

Charles Chaplin fou actor, compositor, productor i director de les seves pel·lícules i es convertí en una de les personalitats més creatives de l'època del cinema mut.

Us recomanam aquest interessant documental sobre la seva vida  on s'analitza la trajectòria i l'evolució del personatge de Charlot  que es convertí en una de les icones més populars del S. XX

Documental Charles Chaplin

 

Píndola 4: Despertar Daurat

Us proposam aquesta comèdia romàntica feta per a la televisió nordamericana de l'any 1986 dirigida per George Schaefer.

Aquesta pel·lícula ens parla de la lluita d'una parella que ha de fer front als prejudicis dels fills, els veïns, la diferència de classe social i de religió per tal de poder estar junts.

Ens podeu dir si algún dels fills del Dr. Elies o la Margaret està d'acord amb el seu matrimoni i qui és?

Fitxa tècnica

Despertar Daurat

Recordau que teniu fins divendres dia 1 de gener per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: L'únic familiar que està d'acord amb el matrimoni entre el Dr. Elies i la Margaret és la Shirley, filla del Dr

 

 Desembre. Píndola especial de Nadal

Scrooge

Us proposam aquesta pel·lícula musical basada en na novel·la de Charles Dickens A Christmas Carol. Fou dirigida per Ronald Neame l'any 1970 i nominada a quatre premis Oscar (millor direcció artística, millor disseny de vestuari, millor cançó original i millor banda sonora), i nominada a cinc Globus d'Or (millor pel·lícula musical, millor guió, millor banda sonora i millor cançó original). El seu protagonista l'actor Albert Finney guanyà el Globus d'Or al millor actor de Comèdia musical.

En aquesta ocasió us desitjam que disfruteu tant com pugueu de les festes de Nadal i us volem transmetre un missatge que hem rebut aquests dies: "Si hem sortit d'aquest any, valora el que tens, supera allò que et fa mal i lluita pel que vols"

Fitxa tècnica

Scrooge

 

Píndola 3: Amor entre les ruïnes

Us proposam en aquesta ocasió una comèdia de nacionalitat britànica estrenada l'any 1975 dirigida per George Cukor.

Es tracta d'un film que s'allunya de les produccions televisives dels anys 70, protagonitzat per dues llegendes del cinema en el decliu de les seves carreres considerats durant dècades com dos dels millors actors de la seva generació.

Es tracta d'una pel·lícula que ens recorda les comèdies romàntiques que fan somriure l'espectador amb un guió replet de diàlegs intel·ligents i cites literàries, de rèpliques i contrarèpliques que amaguen dobles i triples sentits.

Ens podeu dir on i en quines circumstàncies es coneixen els protagonistes?

Fitxa tècnica

Amor entre les ruïnes

Recordau que teniu fins divendres dia 25 de desembre per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Els protagonistes es conegueren a Toronto 40 anys abans, ella interpretava el paper de Porcia a l'obra de Shakespeare El mercader de Venècia, ell era estudiant de Dret.

 

Píndola 2: Endevina qui ve a sopar

Aquesta setmana us proposam aquesta pel·lícula estrenada l'any 1967 i dirigida per Stanley Kramer, que ens narra la problemàtica situació d'una parella interracial que desitja casar-se amb el consentiment dels seus pares, davant una societat plena de prejudicis i odi racial.

Endevina qui ve a sopar fou guanyadora de dos premis Oscar, com a millor actriu (Katharine Hepburn9 i millor guió original (William Rose)

Curiositats: El monòleg que fa al final Spencer Tracy fou la darrera escena rodada per l'actor que va morir uns dies després de que finalitzés el rodatge.

Ens podríeu dir quin important càrrec ocupa el Dr. Prentice a la Organització Mundial per a la Salut?

Fitxa tècnica

Endevina qui ve a sopar

Recordau que teniu fins divendres dia 18 de desembre per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: el Dr. Prentice ocupa el càrrec de Director Adjunt de l'Organització Mundial de la Salut.

 

Píndola 1: La Reina d'Africa

Com a primera píndola d'aquest cicle un proposam aquesta pel·lícula de l'any 1951 dirigida per Jhon Huston i basada en la novela homònima de 1935 escrita per C. S. Forester.

La Reina d'Àfrica guanyà una Òscar al millor actor (Humphrey Bogart)

L'any 1994 aquesta pel·lícula fou considerada "cultural, històrica i estèticament significativa" per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units.

Curiositat: Durant el rodatge, la major part de l'equip s'emmalaltí excepte Humphrey Bogart i Jhon Huston, els quals bebien Whishy d'importació per, segons ells, "prevenir malalties"

Ara que ja heu vist la pel·lícula ens podríeu dir què és "el Luisa"?

Fitxa tècnica

La Reina d'Àfrica

Recordau que teniu fins divendres dia 11 de desembre per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: El Luisa és un canoner alemany que patrulla el llac Victòria. Els protagonistes pretenen enfonsar-lo fabricant uns torpedes que instal·len al Reina d'Àfrica. Finalment aconsegueixen el seu objectiu.

Aquest mes de desembre ens dedicarem a la figura de l'actriu Catharine Hepburn, nascuda a Connecticuc, Estats Units, l'any 1907

La vida i la carrera de l'actriu són llengendàries. La seva trajectòria començà en una família marcada per una aurèola de misteri i tragèdia. Les relacions tumultuoses que va mantenir amg Howrad Hughes, Jhon Ford i especialment amb Spencer Tracy van deixar fascinat el públic

Hepburn va aconseguir el primer Oscar el 1933 per Glòria d'un dia. El segon li arribà ja a la seva maduresa artística, l'any 1967 per Endevina qui ve a sopar, una pel·lícula que la va marcar psicològicament, ja que Spencer Tracy (el co-protagonista) moriria poques setmanes després d'acabar-ne el rodatge. Hepburn sempre deia que era l'únic film que no havia pogut veure mai, a causa del record del que havia estat el seu company durant dues dècades.

Un any després, va repetir premi, que compartiria amb Bàrbara Streisand amb El Lleó a l'hivern, un drama d'època amb Peter O'Toole de coprotagonista. El seu darrer Oscar el va obtenir el 1982 per L'Estany daurat  la darrera pel·lícula de Henry Fonda

Per apropar-nos un poc més a la fascinant vida de Catharine Hepburn us oferim el següent documental

Katharine Hepburn. Biografia

 Novembre. Cicle de Cinema dedicat al cinema negre. Alfred Hitchcock

 Píndola 4: Frenesí

Aquesta setmana us convidam a gaudir de la penúltima pel·lícula del geni anglès, Frenesí (1972)

Frenesí suposà la tornada al Regne Unit del director després de més de 20 anys a Hollywood. Es tracta d'una continuació en l'univers de Hitchcock de crims en sèrie i fals culpable on el director fotografia una concreta realitat social.

Curiositat: Aquesta pel·lícula i la novel·la de Arthur Le Bern en la qual es basa, Adeu Picadilly, fins a la vista plaça de Leicester,  s'inspiraren en els crims reals i sense resoldre de l'assassí en sèrie conegut com Jack l'Estripador, a diferència de la història, els assassinats reals que atemoriren Londres a principi dels anys 60 s'aturaren misteriosament. En el cas de Jack l'Estripador, en canvi, sis mesos després que els assassinats s'aturessin a Londres, començaren a produir-se crims idèntics a Nova York. En aquella època, sis mesos era més o menys el temps que tardava un vaixell en anar d'Anglaterra a Nova York.

Un cop vista la pel·lícula ens podríeu dir a quina seqüència apareix Aldred Hitchcock?

Fitxa tècnica

Frenesí

Teniu fins divendres dia 4 de desembre per enviar-nos la vostra resposta!

Resposta: Alfred Hitchcock apareix a l'inici de la pel·lícula escoltant un discurs polític just abans que aparegui el cos d'una dona al Támesis.

  

 Píndola 3: Rebeca

Rebecca fou dirigida per Alfred Hitchcock l'any 1940, és la seva primera pel·lícula rodada als Estats Units, està basada en la novel·la del mateix nom de Daphne du Maurier. Va guanyar dos Oscars, a la millor pel·lícula i a la millor fotografia en blanc i negre.

Curiositat: Com que Laurence Olivier volia que el paper de Mrs. De Winter fos interpretat per Vivien Leigh, amb qui mantenia una relació, tractà molt malament Joan Fontaine durant el rodatge. Això sacsejà l'actriu, i Alfred Hitchcock ho aprofità per dir-li que tot l'equip de filmació l'odiava. D'aquesta manera es tornà més tímida i reservada, tal com el director la volia per al personatge.

Un cop vista la pel·lícula ens podríeu dir el motiu pel qual s'enfada Maxim quan veu la Sra. De Winter amb la seva disfressa?

Fitxa tècnica

Rebeca

Teniu fins divendres dia 27 de novembre per enviar-nos la vostra resposta!

La senyora de Winter proposa al seu marit organitzar una festa de disfresses per tal de conneixer els seus amics. La senyora Danvers li suggereix que es disfressi amb un vestit que apareix en un dels quadres que hi ha a la mansió. Quan el senyor de Winter veu a la seva esposa vestida igual que la primera senyora de Winter s'enfada i li ordena que es canvii.

  

 Píndola 2: 39 Esglaons

Com a segona píndola us proposam una pel·lícula de la seva etapa al Regne Unit, 39 Esglaons (1935) protagonitzada per Madeleine Carrol i Robert Donat, està basada en la novel·la d'aventures Els trenta-nou esglaons de John Buchan.

Curiositat: per tal d'aconseguir que entre la parella protagonista hi hagués més química, durant el rodatge Alfred Hitchcock fingí haver perdut les claus de les manilles, obligant-los així a haver d'estar junts durant hores. D'Aquesta manera van congeniar entre ells agafant més confiança.

Un cop vista la pel·lícula ens podríeu dir què són els 39 esglaons?

Fitxa tècnica

39 Esglaons

Teniu fins divendres dia 20 de novembre per enviar-nos la vostra resposta!

 Resposta: Els 39 esglaons fa referència a una organització clandestina organitzada per cercar informació sobre un secret d'estat.

 

 Píndola 1: Recuerda

Us oferim com a primera píndola la pel·lícula Recuerda (1945) protagonitzada per Ingrid Bergman i Gregory Peck, va estar nominada a diversos premis Oscar aconseguint només el de millor banda sonora per a Miklós Rózsa.

Un cop vista la pel·lícula ens podríeu dir quin artista espanyol va col·laborar amb Hitchcock per donar vida als somnis indesxifrables del protagonista?

Fitxa tècnica

Recuerda

Teniu fins divendres dia 13 de novembre per enviar-nos la vostra resposta!

 

Resposta: L'any 1945 Salvador Dalí s'encarregà de donar "realisme" al somni del personatge interpretat per Gregory Peck.

  

 El mes de novembre el dedicarem a la figura del director britànic Alfred Hitchcock, considerat com el mestre del cinema negre.

Després d'una carrera d'èxits al Regne Unit durant l'època del cinema mut, Hitchcock s'instal·là a Hollywood. Al llarg de la seva carrera realitzà més de cinquanta pel·lícules i fou el pioner de nombroses tècniques en el gènere thriller.

Per il·lustrar aquestes tècniques i la seva influència com un dels realitzadors més influents en l'aspecte estilístic us proposam el següent documental elaborat per la UNED

Alfred Hitchcock, la sombra de un genio