La UOM en Línia

La Universitat Oberta per a Majors (UOM) en Línia

 

Camins d'anada i tornada. L'emigració de les Illes Balears entre els segles XVIII i XIX

  Docència: 2 de maig a 5 de juny de 2022

 

Professorat: Dra. Elisabeth Ripoll Gil, grup d'estudis de la Cultura, la Política i la Societat al Món contemporani, del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears.

 Continguts:

Mòdul 1: Introducció: definició de les característiques generals, marc cronològic i geogràfic.

Mòdul 2: De final del segle XVIII als anys vuitanta del segle XIX. Antecedents de l’emigració, estudi de casos i trets definitoris.

Mòdul 3: Dels anys vuitanta del segle XIX als anys trenta del segle XX. L’emigració com a problema: arribada de la crisi, debats socials i polítics.

Mòdul 4: Dels anys quaranta als seixanta del segle XX. Entre l’exili, l’emigració i el desenvolupament turístic.

Mòdul 5: Epíleg. Una mirada des de l’actualitat.

Resum: 

Els moviments migratoris són un fenomen constant en la història de la humanitat. En general, ens remeten a una comparació entre l’entorn en el qual es viu, els recursos i possibilitats, i un entorn en el qual es perceben possibilitats òptimes de subsistència. Les causes i conseqüències de les migracions són molt diverses, i podem parlar tant de tendències generals com d’històries de vida. Les Illes Balears han estat territori d’entrada i de sortida, amb fluxos de moviment constants durant els darrers segles.

L’objectiu d’aquesta assignatura és objectiu als alumnes una anàlisi global de l’emigració entre els segles XVIII i XX, tenint present la realitat insular de la nostra comunitat. Posarem atenció en el moviment associatiu, les publicacions dels emigrants o les iniciatives solidàries, entre altres d’aspectes, i aportarem bibliografia, audiovisuals i fonts d’estudi diverses, com les glosses o les havaneres

- fullet -